ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΡΑΣΗΣ απερχόμενου Δ.Σ. Μορφωτικού Συλλόγου Τσαριτσάνης

>> 7.10.12



Το απερχόμενο Διοικητικό Συμβούλιο του Μορφωτικού Συλλόγου Τσαριτσάνης εκτιμά θετικά ολόκληρη την προηγούμενο περίοδο από την πρώτη στιγμή ανάληψης των καθηκόντων του, τον Οκτώβρη του 2010, ως και σήμερα. Η διοίκηση του Συλλόγου ανταποκρίθηκε στα ανεβασμένα καθήκοντα και στην ποιοτική δουλειά που απαιτεί η λειτουργία ενός πολιτιστικού σωματείου της στάθμης του Μορφωτικού Συλλόγου Τσαριτσάνης.
Αυτό που κυρίως χαρακτηρίζει και περιγράφει επακριβώς ολόκληρη την προηγούμενη περίοδο, είναι η σταθερότητα και η μονιμότητα της δουλειάς και της παρέμβασης του Συλλόγου. Το γεγονός αυτό σηματοδοτεί το πέρασμα σε μια νέα περίοδο για τον Μορφωτικό Σύλλογο Τσαριτσάνης, όπου απαιτείται εγρήγορση, ετοιμότητα και συνειδητή συνέπεια από τα μέλη των οργάνων του Συλλόγου, πρώτα και κύρια από το Διοικητικό Συμβούλιο και μετά απ’ όλα τα μέλη του.
Σταθερότητα και μονιμότητα της δουλειάς, σημαίνει ότι ο Σύλλογός μας έπαψε να υπάρχει για ορισμένες περιοδικές εκδηλώσεις και έκτακτες παρεμβάσεις. Η παραπάνω εξέλιξη οφείλεται σε έναν συνδυασμό γεγονότων και συνθηκών, αλλά και λόγω της συνέχειας στη δουλειά των Διοικητικών Συμβουλίων των προηγούμενων ετών και περιόδων που έστρωσαν το έδαφος, γι’ αυτό το μεγάλο άλμα που αποτελεί παράλληλα ένα σημαντικό κατόρθωμα.
Εντυπωσιάζει και αποτελεί ξεχωριστό παράδειγμα ανά την επικράτεια, πως ένας πολιτιστικός σύλλογος, χωρίς επιδοτήσεις και επιχορηγήσεις, χωρίς επώνυμους και μεγάλους χορηγούς, να έχει καταφέρει αυτά τα σπουδαία πράγματα και να έχει κάνει αυτά τα βήματα, στην κατεύθυνση της υπηρέτησης και της εκπλήρωσης των καταστατικών του στόχων. Η πρόοδος αυτή δεν είναι θέμα τύχης, είναι θέμα προσανατολισμού και οργάνωσης, ενός γενικού σχεδίου που υπήρχε και υπηρετήθηκε με μεγάλο κόστος και με σκληρή δουλειά.
Η ψυχή της δουλειάς και η ζωή του Συλλόγου είναι τα ενεργά τμήματά του, τα οποία λειτουργώντας με τον τρόπο αυτό συμβάλλουν στη μεγαλύτερη σύνδεση των μελών του Συλλόγου με το Σύλλογο, τη μεγαλύτερη ενασχόλησή τους με τις υποθέσεις του, στην καλύτερη και αποτελεσματικότερη εκπλήρωση των καταστατικών του στόχων, στο ανέβασμα του πολιτιστικού επιπέδου του λαού και της νεολαίας της Τσαριτσάνης. Από την άλλη απαιτούν καθημερινή δουλειά και απασχόληση των μελών της διοίκησης του Συλλόγου, όπως και αποδείχθηκε το προηγούμενο διάστημα.
Η εφημερίδα του Συλλόγου και η ιστοσελίδα στο διαδίκτυο, που λειτούργησαν άψογα στον τομέα της ενημέρωσης όλων των μελών του Συλλόγου και όλων των Τσαριτσανιωτών για τα πράγματα και τις υποθέσεις του Συλλόγου και πρόβαλλαν με σημαντική επιτυχία το σωματείο και τον τόπο μας σε ολόκληρο τον κόσμο. Ιδρύθηκε και εγκαινιάστηκε το Λαογραφικό Μουσείο, που προσέλκυσε πολλούς επισκέπτες και έχει τις προϋποθέσεις να εξελιχτεί πιο πολύ. Η Δανειστική Βιβλιοθήκη, μετεγκατάσθηκε σε άλλο χώρο, αλλά έχει εμπλουτιστεί τόσο πολύ που και αυτός αποδεικνύεται μικρός. Όλο και πιο πολλοί άνθρωποι την επισκέπτονται και δανείζονται βιβλία. Το κινηματογραφικό τμήμα του Συλλόγου, που δούλεψε καλά με πολλά περιθώρια βελτίωσης σε έναν τομέα, για πρώτη φορά, την καταγραφή εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων του Συλλόγου και της Τσαριτσάνης και της προβολής τους στο διαδίκτυο, όπου με τον τρόπο αυτό οι Τσαριτσανιώτες όπου γης μπορούν να έχουν μια πλήρη εικόνα για τα τεκταινόμενα και τα δρώμενα που λαμβάνουν χώρα. Το Χορευτικό Συγκρότημα, η συμμετοχή στο οποίο μεγάλωσε και προσέλκυσε πολλά νέα μέλη, με ενδιαφέρον για τους παραδοσιακούς χορούς.
Η βάση και οι προϋποθέσεις για την ακόμα μεγαλύτερη πρόοδο και για καλύτερα αποτελέσματα, μπήκαν με την μίσθωση του «Δεσποτικού». Το κτίριο αυτό ανακαινίσθηκε και με τις κατάλληλες εργασίες έγινε ένα στολίδι για τον τόπο μας και ένας χώρος πολιτισμού, για την εγκατάσταση των δράσεων του Συλλόγου. Το Δ.Σ. δεν άφησε καμία ευκαιρία να πάει χαμένη και δεν δίστασε ούτε στιγμή να προβεί σε όλες τις ενέργειες για να νοικιάσει το κτίριο και να αντιμετωπίσει μία σημαντική πρόκληση, αυτή της ανακαίνισής του, ένα έργο που έφερε σε πέρας χάρη στην μεγάλη στήριξη και βοήθεια των μελών του, που τόσο οικονομικά όσο και φυσικά με την συμμετοχή και παρουσία τους συνέβαλλαν σ’ αυτό το μεγάλο γεγονός.
Στο ζήτημα της εφημερίδας, υπήρξε μια αρνητική εξέλιξη. Μέσα στα μέτρα των περικοπών στις διάφορες δαπάνες, η κυβέρνηση έδωσε μια χαριστική βολή στα συλλογικά και περιφερειακά έντυπα, καταργώντας την «ατέλεια», δηλαδή την μη καταβολή τελών αποστολής. Για να σταλεί μια εφημερίδα σήμερα θέλουμε να επικολλούμε γραμματόσημα αξίας 1 ευρώ, τη στιγμή που για 700 εφημερίδες πληρώναμε 70 ευρώ στα ΕΛΤΑ. Τώρα θέλουμε 700. Συνολικά τα έξοδα έκδοσης έχουν αυξηθεί, το κόστος είναι τεράστιο και δυσβάσταχτο αλλά παρ’ όλα αυτά η έκδοση δεν σταμάτησε. Το απερχόμενο Δ.Σ. την κράτησε με «νύχια και με δόντια». Και το νέο Δ.Σ. που θα προκύψει από τις εκλογές πρέπει να δώσει τη μάχη της διατήρησης της με όλα τα μέσα. Η εφημερίδα είναι ένα σημαντικό, το πιο σημαντικό όπλο στη μάχη για τη στήριξη του Συλλόγου, της δράσης του και της οικονομικής του ενίσχυσης.
Παράλληλα, χωρίς κόστος για τα οικονομικά του Συλλόγου λειτουργεί η ιστοσελίδα στο διαδίκτυο, με χιλιάδες επισκέπτες, με σημαντική επιτυχία και παρέμβαση στο κομμάτι της επικοινωνίας, ειδικά στην προσπάθεια επαφής του Συλλόγου και της διοίκησής του με τη νεολαία, τους απανταχού Τσαριτσανιώτες αλλά και με φίλους της Τσαριτσάνης και επισκέπτες που παρακολουθούν από κοντά όλο το πλέγμα της παρέμβασης του Συλλόγου.
Η δουλειά στο Κινηματογραφικό Τμήμα ήταν σημαντική. Δεκάδες «παραγωγές» του τμήματος, μικρά και μεγαλύτερης διάρκειας βίντεο που «αναρτήθηκαν» στο διαδίκτυο, στο κανάλι του Συλλόγου στο YouTube, τα οποία παρακολούθησαν εκατοντάδες θεατές. Η δουλειά στο Κινηματογραφικό Τμήμα δημιουργεί μια παρακαταθήκη για το μέλλον, ένα σημαντικό αρχειακό υλικό, που δεν έχει προηγούμενο σε τοπικό αλλά και σε πανελλήνιο επίπεδο. Τη ίδια στιγμή, παρατηρήθηκε στασιμότητα στη λειτουργία της Κινηματογραφικής Λέσχης, κάτι που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί από το νέο Δ.Σ. ώστε να συμβάλλει και αυτή, με τον τρόπο της, τόσο στην κάλυψης μια ακόμα πολιτιστικής ανάγκης των κατοίκων και της νεολαίας της Τσαριτσάνης αλλά και στο ανέβασμα του πολιτιστικού επιπέδου του τόπου.
Η Βιβλιοθήκη που φέρει το όνομα του πρώην προέδρου του Συλλόγου Ηρακλή Αδαμούλα αριθμεί πλέον πάνω από 7000 βιβλία, κάνοντάς την τη μεγαλύτερη βιβλιοθήκη της περιοχής. Και εδώ το Δ.Σ. έδωσε μια μάχη και την κέρδισε. Διεκδίκησε για όφελος του λαού της Τσαριτσάνης, τα βιβλία της παλιάς Κοινοτικής Βιβλιοθήκης, μια πλούσια συλλογή που εντάχθηκε στη Βιβλιοθήκη μας, μετά από έγκριση του αιτήματός μας τόσο από το Κοινοτικό Συμβούλιο όσο και από το Δημοτικό Συμβούλιο Ελασσόνας. Η βιβλιοθήκη συνεχώς εμπλουτίζεται και πρέπει να αποτελέσει στόχο να διευρυνθεί ο κύκλος των αναγνωστών, πιο πολύ νέοι άνθρωποι να αγαπήσουν το βιβλίο και να χρησιμοποιήσουν αυτόν τον πλούτο που διατίθεται από το Σύλλογο.
Και εδώ να προσθέσουμε άλλη μία σημαντική κίνηση του απερχόμενου Δ.Σ., το οποίο διεκδίκησε μαχητικά, για το καλό του κόσμου της Τσαριτσάνης και για το καλό του πολιτισμού, τα όργανα της παλιάς Κοινοτικής Φιλαρμονικής να περάσουν στον Μορφωτικό Σύλλογο. Πράγματι και αυτό το αίτημά μας εγκρίθηκε και τα μουσικά αυτά όργανα, περνάνε στη διαχείριση του Μορφωτικού Συλλόγου. Το νέο Δ.Σ. φέρει μια βαριά ευθύνη για τη διαχείριση τους και θα πρέπει να αξιοποιήσει αυτή πλέον τη δυνατότητα, με τη λειτουργία Σχολής για της εκμάθηση μουσικής στη νεολαία και σε κάθε ενδιαφερόμενο στην Τσαριτσάνη. Με την κίνηση αυτή, θα ολοκληρωθεί ένας κύκλος πολιτιστικής παρέμβασης σε όλους τους τομείς που αναφέραμε, δηλαδή: βιβλίο, μουσική, χορός, παράδοση, κινηματογράφος και ερασιτεχνική δημιουργία.
Κλείνουμε την αναφορά στα τμήματα του Συλλόγου, με το Χορευτικό Τμήμα, που έχει τη δική του θέση στην ιστορική διαδρομή του Συλλόγου, με το νέο Δ.Σ. να αντιμετωπίζει ζητήματα όπως την προσθήκη νέων τμημάτων, την ανανέωση του και την κινητοποίηση και άλλων ανθρώπων.
Το προηγούμενο διάστημα, είχαμε μεγάλες διοργανώσεις που στέφθηκαν με απόλυτη επιτυχία. Το Αθλητικό Τουρνουά καθιερώθηκε και αποτελεί κάθε χρόνο ένα μεγάλο πολιτιστικό και αθλητικό γεγονός, που φέτος εμπλουτίστηκε με τις εκδηλώσεις του «Πολιτιστικού Τριημέρου» που άφησαν ανεξίτηλη άλλη μία σφραγίδα του Συλλόγου στον πολιτισμό. Κάθε διοργάνωση, κάθε εκδήλωση του Συλλόγου, στηρίζεται σε δεκάδες μέλη του και εθελοντές που στηρίζουν το Δ.Σ. Η κινητοποίηση και η μαζικοποίηση που έχει επιτευχθεί, και φάνηκε ξεκάθαρα το προηγούμενο διάστημα είναι το επιστέγασμα της σκληρής και σχεδιασμένης δουλειάς.
Μέσα σε συνθήκης όξυνσης της οικονομικής κρίσης, τα χτυπήματα της λαϊκής πολιτιστικής ανάπτυξης είναι πιο έντονα. Οι μεγαλοχορηγοί, μαζί τους το κράτος και οι λεγόμενες Μ.Κ.Ο. θέλουν έναν πολιτισμό ελεγχόμενο και κατευθυνόμενο, έναν «πολιτισμό εμπόριο» που θα αποφέρει κέρδος και έναν πολιτισμό για λίγους. Η κατεύθυνση που ακολουθεί ο Μορφωτικός Σύλλογος Τσαριτσάνης είναι μια κατεύθυνση κόντρα στο γενικό ρεύμα. Έχουμε αποφασίσει την ολοκληρωτική σύγκρουση με ιδέες και νοοτροπίες, με συμβιβασμούς και δράσεις, που αντιπαλεύουν τα πραγματικά λαϊκά συμφέροντα, τα συμφέροντα των μελών του Συλλόγου και όλων των Τσαριτσανιωτών για έναν πολιτισμό του λαού, ανεξάρτητο από επιχειρηματικά συμφέροντα και από κατευθύνσεις που εκπορεύονται από τη Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλους τέτοιους οργανισμούς, οι οποίοι καθημερινά αποκαλύπτονται ποια συμφέροντα υπηρετούν και τι ρόλο παίζουν.
Η δουλειά αυτή της διοίκησης του Συλλόγου, είναι προϋπόθεση για την ύπαρξη και λειτουργία του Μορφωτικού Συλλόγου Τσαριτσάνης. Χωρίς την κατεύθυνση αυτή είναι αναγκασμένος να έχει την τύχη άλλων συλλόγων που οδηγήθηκαν στην εξαφάνιση, περιθωριοποιημένοι και απαξιωμένοι. Έναν τέτοιο πολιτιστικό σύλλογο- σφραγίδα, σαν τους πολλούς που υπάρχουν, δεν έχει ανάγκη και δεν τον χρειάζεται ο λαός και η νεολαία της Τσαριτσάνης.
Το Μάιο του 2013, ο Μορφωτικός Σύλλογος θα φιλοξενήσει στην Τσαριτσάνη το Πανελλήνιο Συμπόσιο Χορευτικών Ομάδων. Χιλιάδες άνθρωποι θα βρεθούν στο χωριό μας. Πρέπει να στεφθεί με επιτυχία και να συμβάλλουμε όλοι, για μια άριστη φιλοξενία και για μια ολοκληρωμένη διοργάνωση που χρειάζεται πολλούς εθελοντές δίπλα και με τις οδηγίες της Διοίκησης του Συλλόγου, για να καλυφτούν όλες οι οργανωτικές ανάγκες.
Το Μουσείο μας έχει σημαντικές προοπτικές, μπορεί να προσελκύσει πολύ κόσμο και να συμβάλλει απ’ την μεριά του, όπως τα πρώτα δείγματα γραφής έδειξαν, στην προβολή των μνημείων, της κληρονομιάς και της λαμπρής ιστορίας της Τσαριτσάνης. Να γίνει ένα ολοκληρωμένο δίκτυο τουριστικής προβολής του χωριού, και ο Σύλλογος μπορεί να το κάνει. Ο χώρος που φιλοξενεί το Μουσείο σήμερα, συνέβαλε στην ανάδειξή του, στην ανάδειξη του υλικού του και όλων των άλλων σκοπών. Δεν αρκεί όμως. Οι προοπτικές που έχει η πρωτοβουλία είναι πιο μεγάλες και το νέο Δ.Σ. να αναζητήσει τρόπους καλύτερης οργάνωσης και διαχείρισης του υλικού, ίσως ακόμη και με την μετεγκατάστασή του σε άλλο πιο κατάλληλο χώρο.
Κλείνουμε με μια μικρή αποτίμηση της οικονομικής δουλειάς στο Σύλλογο από την προηγούμενη Διοίκηση. Το απερχόμενο Δ.Σ. κατάφερε να περιορίσει σε μεγάλο βαθμό τα έξοδά του. Την διετία 2008- 2010 τα έξοδα ήταν 37.631,25 ευρώ, ενώ σήμερα είναι 31.971,50. Σχεδόν 6.000 ευρώ κάτω, την στιγμή που τη διετία αυτή πραγματοποιήθηκαν σημαντικές πρωτοβουλίες και με αρκετό κόστος. Ο περιορισμός αυτός οφείλεται στην οικονομική πολιτική που ακολουθήθηκε, και κυρίως στο ότι μέλη του Συλλόγου και Τσαριτσανιώτες συνέβαλλαν με δωρεές υλικών και προμηθειών αλλά και με πολύ καλές προσφορές επαγγελματιών στην εκτέλεση σημαντικών έργων, όπως η ανακαίνιση του Δεσποτικού και στις προμήθειες υλικών και εξοπλισμού.
Την ίδια στιγμή παρατηρούμε μία σημαντική μείωση των εσόδων από τις συνδρομές, οι οποίες ανήλθαν στο ποσό των 20.167,81 ενώ την προηγούμενη διετία ήταν 22.686,02. Πάνω από 2.500 ευρώ κάτω. Θα πρέπει βέβαια να αναλογιστούμε την εξέλιξη της οικονομικής κρίσης, πόσο έχει επηρεάσει τον κόσμο. 638 ήταν τα μέλη του Συλλόγου που τακτοποιήθηκαν οικονομικά αυτή τη διετία, αριθμός σχετικά σταθερός, σε σχέση με τους 658, που τακτοποιήθηκαν οικονομικά τη διετία 2008- 2010.
Το απερχόμενο Δ.Σ. έχει ένα σημαντικό πλεόνασμα που παραδίδει στο νέο Συμβούλιο της τάξης των 5.235,75 ευρώ.
Το νέο Δ.Σ. πρέπει να δουλέψει πιο πολύ, στο ζήτημα της οικονομικής δουλειάς και να αντιμετωπίσει προβλήματα που δεν κατάφερε να ξεπεράσει το προηγούμενο Συμβούλιο παρά τις προσπάθειες που έκανε, στο ζήτημα για παράδειγμα των διαφημίσεων της εφημερίδας που είναι ένα σημαντικό έσοδο αλλά παρ’ όλα αυτά είναι δύσκολη η τακτοποίησή του.
Για τα οικονομικά του Συλλόγου υπάρχει διαφάνεια και χρηστή διαχείριση. Δεν υπάρχουν και πολλά παραδείγματα, σαν και το δικό μας, όπου δημοσιεύουμε αναλυτικό Απολογισμό, μία- μία απόδειξη για να ελέγχει ο καθένας. Η διαφάνεια που διέπει την οικονομική διαχείριση είναι βασική αρχή για την αποτελεσματική λειτουργία του Συλλόγου. Έτσι, μπορούν τα μέλη του Συλλόγου να εμπιστεύονται τη διοίκηση και να καταβάλλουν συνδρομές και ενισχύσεις.
Με τη σημερινή Γενική μας Συνέλευση, χαιρετίζουμε όλα τα μέλη του Συλλόγου και όλους τους Τσαριτσανιώτες. Με αισιοδοξία βαδίζουμε στις εκλογές, να έχουν μαζικό χαρακτήρα και συμμετοχή. Το νέο Δ.Σ. που θα προκύψει είναι αντιμέτωπο με μεγάλες προκλήσεις, να σταθούμε όλοι δίπλα του και να το στηρίξουμε για να πετύχει.

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ

ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

Powered By Blogger

  © Blogger templates Palm by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP